The Vernon
Project

 

The Vernon Project

Located in an up and coming neighborhood near downtown, this home with classic shingle style architecture was cleaned up, opened up and given a new lease on life.
 

 
043_BrantRaterink.jpg
 Before

Before

 After

After

Built in 1925 this home came with beautiful architectural character, making it both timeless and welcoming. By removing railings and shutters that did not fit with the coastal, shingle-style aesthetic and applying a classic color scheme of white and charcoal grey, the exterior took on a more modern appearance and became better connected to community at the sidewalk and street levels. 

 

Follow the full journey at #1011Vernon

Vernon-Existing-with-back.jpg
Vernon-New-with-back.jpg

A classic foyer with open stairway and double french doors into the living room remained virtually untouched during renovation. While the back half of the main floor was completely reimagined by reconfiguring an awkward main floor bedroom/back entry into a large and open entertaining kitchen with direct access to the back yard, patio area, parking and garage. The addition of a 16' opening from the new kitchen to the existing dining room, created an entertaining and eating area that is truly the heart of the time. And by relocating the kitchen, space was carved out for a private half bath, a side hallway connection with main floor laundry and access to a side utility entrance and the basement. 

 
kitchen beofre.jpg

While last updated in the 1980's, apparent by the iconic mauve counters and floral wallpaper, the new kitchen is classic white on white with a mix of traditional and modern elements.

002_BrantRaterink.jpg

Shaker cabinets are paired with white marble counters and modern, exgaggerated hardware. While the beamed ceiling with v-groove paneling provides visual interest and a nod to the architectural story of the home. The stained oak open shelves provide the perfect amount of contrast and function while connecting back to the tones of the refinished original hardwood flooring.

 
019_BrantRaterink.jpg

The original brick chimney was exposed and expanded upon to provide a unique element tot he dining room while hiding a new mechanical chase to the second floor.

IMG_0409.jpg

Where the kitchen once stood, a new door way welcomes you into a side hallway providing access to a private half bath, laundry and a side utility entrance to the basement.

 
looking into new kit area.jpg
034_BrantRaterink.jpg

Four door ways meet in a corner...no, there was no way to make sense if this. So instead the 4 were turned into one large 16' opening, connecting the new kitchen to the dining room and creating a dream space for entertaining, eating, celebrating or just welcoming friends and family. Original trim and molding was salvaged and re-installed in the renovated dining room to keep a connection to the original elements of the home.

 
011_BrantRaterink.jpg
004_BrantRaterink.jpg
023_BrantRaterink.jpg
015_BrantRaterink.jpg
 

Thinking about a project?

 
raterink brant